Baltų literatūros savaitė 2024

  • Paskelbta: 2024-10-07
  • Kategorija: Renginiai

Rugsėjo 23-30 dienomis Ruklos Jono Stanislausko mokykla-daugiafunkcis centras dalyvavo tarptautiniame Lietuvos ir Latvijos mokyklų bibliotekų projekte „Baltų literatūros savaitė 2024“, kurio tikslas - populiarinti skaitymą, giminiškų tautų literatūrą, kultūrą, tarpkultūrinius ryšius, bendradarbiavimą, gerinti mokinių skaitymo gebėjimus. Projekte dalyvavo 1-7 klasių mokiniai.

Visą savaitę mokykloje tęsėsi pažintinės, literatūrinės, muzikinės ir kūrybinės "Baltų literatūros savaitės 2024” veiklos.

Rugsėjo 24 d. mokyklos bibliotekoje 3 a klasės mokiniams vyko pamoka apie Latviją, kurią vedė mokytoja G. Čičinskienė ir bibliotekininkė J. Jovaišienė. Mokiniai patikrino turimas žinias apie šią šalį, ieškojo panašiai skambančių lietuviškų ir latviškų žodžių, lygino lietuvių ir latvių kalbos abėcėles, balsių, priebalsių ir dvibalsių tarimą, bandė perskaityti ir išversti latvišką dialogą. Vėliau trečiokų laukė pažintis su latvių poetu Viliu Plūduoniu ir jo eilėraščiu „Žioge, žioge, ar matai“, kurį jie garsiai skaitė, atliko žaidybines užduotis ir smagiai spalvino pagrindinį eilėraščio veikėją - žiogą.

Rugsėjo 23-24 d. mokyklos pirmokėliai kartu su mokytoja R. Šereike pabuvojo "Latvijos miške: spalvinimo lapuose ieškojo pažįstamų uogų, grybų bei medžių bei turistinei išvykai reikalingų reikmenų. Na o 2b klasė klausėsi skaitomo latvių poeto Janio Rainio eilėraščio “Ruduo – darbštuolis”, mokėsi latviškų žodžių ir piešė spalvingąjį rudenėlį.

Mokyklos septintokai (mokytoja D. Stankevičienė) pasiskirstę grupėmis kūrė "Baltų vienybės dienai" skirtus plakatus, kuriuos pristatė mokyklos penktokams.

Dvi dienas (rugsėjo 25-26 d.) mokyklos bibliotekon rinkosi meškiukais nešini 1 (mokytoja E. Šereikaitė) ir 2b (mokytoja S. Korolkova) klasių mokiniai, kurių čia laukė pažintis su trimis mielais latvių autoriaus I. Zieduonio “Meškiukų pasakos herojais – Uogų, Musių ir Medaus meškiukais. Išklausę bibliotekininkės sekamą pasaką vaikai atsakinėjo į pateiktus klausimus, mokėsi latviškai pavadinti pasakos veikėjus, dainavo savo meškučiams latvišką lopšinę (“Aijā žūžū lāča bērni“) ir smagiai piešė pasakos iliustracijas.

Rugsėjo 27 d. mokyklos ketvirtokai (mokytoja V. Gaidamavičienė) išmoko padainuoti nuotaikingą latvių vaikų dainą „Ar vilciņu Rīgā braucu“. Taip pat susipažino su latvių vaikų rašytojos Zanės Zustos knygų heroje – smalsia ir išmintinga pelėdžiuke Ūke Pūke. Mokiniai žiūrėjo teatralizuotą pasirodymą, sukurtą pagal autorės knygą „Ūkė Pūkė grįžta namo, aptarė Ūkės Pūkės istoriją ir atliko kūrė Ūkės Pūkės portretą.

Pelėdžiukė Ūkė Pūkė atkeliavo ir į 2a (mokytoja R. Nekrošienė) bei 3b (mokytoja J. Žaliabarštytė) klases. Su keliauninke Ūke Pūke mokiniai susipažino žiūrėdami ir aptardami spektakliuką, vartydami Zanės Zustos knygą ,,Ūkė Pūkė grįžta namo" bei atlikdami kūrybines užduotis.

Mokyklos bibliotekoje surengta latvių autorių knygų paroda bei stendai, skirti Baltų vienybės dienai ir latvių kalbai.

 

Nuotraukos:
Jūratė Jovaišienė, Violeta Gaidamavičienė, Regina Šereikė, Gitana Čičinskienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas